Soseaua Morarilor No.1, Sector 2, Bucharest office@metal-creativ.ro

De vorba cu arhitect Silviu Alexandru Preda

Continuam seria interviurilor noastre cu arhitectul Silviu Alexandru Preda de la Contour Design. Este unul dintre colaboratorii nostri de suflet cu care am dezvoltat o frumoasa prietenie.

Sa fii la curent cu tendintele este esential pentru oricine isi doreste sa lucreze in domeniul designului interior. Care sunt sursele tale de informare?

Cele mai bune surse de informare sunt cartile si revistele de specialitate, unde gasesc proiecte ale arhitectilor mari, romani si straini pe care incerc sa le inteleg de la procesul de gandire aflat in spatele proiectului si pana la detalii de executie si materialitate. Siteurile de arhitectura reprezinta si ele o sursa buna de informare. Imi place sa citesc textul in care arhitectii descriu etapele si miza proiectului pe care il propun.

Ce anume te-a atras la aceasta meserie?

Nu stiu sa numesc exact, cred ca a fost vorba de o conjunctura si de oamenii pe care ii intalnim in anumite momente importante ale evolutiei noastre.

Profesorii mei au primul merit pentru ca mi-au insuflat pasiunea pentru aceasta meserie si, apoi, gandul ca este o meserie in care creativitatea este importanta. Mi-a placut ideea de libertate in gandire si posibilitatea ca, pornind de la o tema de proiectare, sa gasesc rezolvari cat mai diverse.

Imaginatia are un rol important in meseria noastra pentru ca astfel putem propune raspunsuri temelor diferite care se suprapun intr-un proiect. Este o meserie foarte frumoasa!

Care consideri ca este cea mai mare provocare in meseria ta?

Provocarea cea mai mare este sa gasim echilibrul necesar intre tema de proiectare si imaginatia noastra. Sunt de parere ca se poate face arhitectura de calitate la orice scara a interventiei, dar este necesara corelarea tuturor factorilor implicati intr-un proiect, de la dorintele clientului, buget si pana la posibilitatea executiei prin gasirea celor mai simple solutii constructive.

In concluzie, provocarea este de a obtine efecte maxime cu minimul posibil, fara a reduce asta, neaparat, la ideea de „minimalism” in arhitectura. De fapt, acest concept este perceput gresit, deoarece se refera mai mult la o stare de spirit, la un mod de viata si nu neaparat la estetica arhitecturala care de multe ori tine de moda, iar aceasta este schimbatoare.

Cred ca nici ideea de „moda” nu este gresita, conteaza modul in care este adaptata si-si gaseste locul in proiectul de arhitectura. Nu spun ca in arhitectura, care include si o latura artistica pe langa cea tehnica, inutilitatea este importanta. Prin inutilitate ma gandesc la ideea de frumos, un concept arbitrar, greu de explicat si detaliat aici, mai ales ca, de fapt, nu-i putem da o definitie, doar interpretari si argumente teoretice.

Sunt romanii preocupati de amenajarile interioare realizate profesionist sau raman la propriile solutii cu care sunt obisnuiti?

Ca in oricare alt domeniu, exista ambele variante. Cred ca oamenii, in general, sunt sensibili la frumos, dar asa cum am spus, este un concept arbitrar.

Unii oameni prefera solutiile proprii, isi doresc sa se implice mai mult in amenajarea locuintelor personale. Dar subiectul este mai complex de atat, deoarece este o diferenta intre a achizitiona obiecte care personalizeaza spatiul si o idee de ansamblu, integrata.

Rolul arhitectului, este de a face o sinteza si a pune in valoare calitatile spatiului, cum ar fi lumina sau vizibilitatea – diferite diagonale spatiale – subordonand ulterior ideile decorative ansamblului. Aici, de multe ori, moda are un rol important si, cum am spus, moda nu este neaparat gresita atunci cand este coerenta.

Chiar si contradictiile isi au rolul lor intr-un proiect atunci cand se pun in valoare reciproc. In concluzie, sunt de parere ca este un echilibu intre preferintele oamenilor si ca din ce in ce mai multi sunt preocupati de o colaborare cu specialisti.

Mi s-a intamplat sa colaborez cu clienti care erau convinsi ca stiu ce-si doresc, iar ulterior, in urma discutiilor si propunerilor sa ajungem la concluzia ca trebuie sa mergem spre alta idee.

Ce parere ai despre mentalitatea romanilor in materie de amenajari interioare? S-a schimbat ea in ultimii ani?

Da, cu siguranta! Este un domeniu in evolutie continua, in care calitatea este tot mai importanta, de la materialele folosite si pana la conceptul de ansamblu. Multi arhitecti vin cu solutii si idei intersante. Cred ca oamenii sunt incantati de ceea ce vad in reviste, in spatiul virtual ori la prieteni si tot mai multi isi doresc consultanta de specialitate.

Cat de receptivi ti se pare ca sunt clientii atunci cand vine vorba de o amenajare in stil industrial?

Stilul industrial este foarte apreciat si cautat de clienti, de la amenajarea locuintelor si pana la aceea a unor spatii publice. Multi gasesc in aceasta abordare un mod contemporan de a integra mestesugul si decoratia, foarte importante in istoria arhitecturii. De fapt, este un mod de a particulariza spatiul aducand in atentie ideea de manufactura.

Cred ca asa cum, inainte de schimbarile aduse de productia de masa, neputand fi ignorate in societatea contemporana, micii producatori erau importanti, asa se intampla si acum, doar ca metodele s-au schimbat si ma refer aici la tehnica de productie, materiale si finisaje noi.

Sa presupunem ca un client este greu de multumit si respinge in mod constant ideile tale. Cum tratezi aceasta situatie? 🙂

Este o situatie frecvent intalnita in domeniul nostru de activitate si este normal sa nu avem mereu aceleasi idei. Cred ca trebuie gasit un echilibru astfel incat clientul sa fie multumit, respectand un demers corect profesional. Ca in orice alt domeniu, comuincarea este foarte importanta.

Ce proiect ti-a adus pana acum cea mai mare satisfactie?

Un proiect mic, amenajarea unui apartament de doua camere in Bucuresti. Este un proiect de suflet, realizat pentru un foarte bun prieten. A fost un proiect in care ideile noastre s-au completat reciproc si, cu mijloace simple, am reusit sa transformam un spatiu nepotrivit nevoilor sale, intr-un spatiu complex si interesant, cu locuri speciale, speculand lumina si un anumit mod de parcurgere a spatiului.

Care este destinatia ta preferata de vacanta?

Ajungem la final, la intrebari mai putin serioase. 🙂 Imi place foarte mult Portugalia unde, probabil si datorita contextului climatic si geografic, arhitectii reusesc proiecte speciale, interpretari spatiale neasteptate.

Arhitectul meu preferat, un model in formarea mea profesionala, este Alvaro Siza. Desi imi place foarte mult maniera in care lucreaza, special pentru mine este procesul de creatie prin care trece fiecare proiect al sau, felul in care reuseste sa surprinda de fiecare data, intr-un mod subtil, de cele mai multe ori poetic, pastrand o puternica legatura cu realitatea. Cred ca este cel mai aproape de latura artistica a arhitecturii, reusind asta prin mijloace simple, comparativ cu alti arhitecti contemporani. Imi plac si acestia, apreciez toata arhitectura de calitate si cred ca nu este un adevar general valabil, ma refer la faptul ca orice stil poate fi adus la un nivel care sa reprezinte un reper in domeniu.

Cand ai timp liber, ce iti place cel mai mult sa faci?

Arhitectura in primul rand, cam totul are legatura cu asta. 🙂  Este un mod de viata, iar pentru a nu fi anost, toate experientele conexe imbogatesc modul nostru de gandire, ma refer la muzica, prieteni, familie…

Totul este important deoarece consider arhitectura ca o sinteza spatiala a modului nostru de viata in diferite perioade de evolutie, deci nu putem face arhitectura de calitate doar in teorie sau in fata calculatorului, trebuie sa traim, sa locuim, sa experimentam spatii cat mai diverse.

De multe ori, locuri arhitecturale neasteptate, foarte bogate, sunt rezultate din aceste schimburi continue. Si noi, ca specialisti, avem de invatat de la comunitatile pe care le intalnim, care au reusit sa construiasca un mod specific de locuire.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cere oferta
personalizata